Kinesisk Akupunktur og Fysioterapi

Hvad er akupunktur

Akupunktur er en del af kinesisk medicin.

Akupunktur har eksisteret i flere tusind år og er bl.a. beskrevet i den Gule Kejsers klassiker fra omkring 300 f. Kristus. Akupunktur har derfra udviklet sig og blevet forfinet gennem mange generationer i hele Østen.

Akupunktur er bare en af behandlingsmetoderne i Kinesisk Medicin, der også omfatter urtemedicin, cupping, tuina, gua sha, moxa mv. Det en grundig erfaringsbaseret videnskab, med mangfoldige optegnelser.

Ud fra en grundig klinisk undersøgelse med de symptomer man kan: se, høre, mærke, lugte samt de oplysninger som patienterne selv giver om problemet, stilles en diagnose der giver en række muligheder i behandling.

Ingen adskillelse imellem kroppen og psyken

I kinesisk medicin er der ikke en adskillelse imellem kroppen og psyken – de er en del af samme helhed.

Yin og Yang

Den omfattende model tager udgangspunkt i begreberne Yin og Yang, som alt kan inddeles i og som helst skal være i balance i kroppen. Alle sygdomme og ubalancer kan føres tilbage til forståelsen for Yin og Yang.

Qi (energi)

Et andet centralt begreb er Qi. Det kan oversættes på mange måder – ofte som energi eller livskraft. Qi’en cirkulerer konstant i kroppen og er mest koncentreret nogle steder – i meridianerne.

Hvad er kinesisk akupunkturQi kan være i underskud eller blokeret, hvilket kan give sygdomme eller ubalancer. De fleste akupunkturpunkter ligger på meridianerne. Ved at påvirke dem med tynde sterile engangsnåle stimuleres Qi og kan derigennem påvirke balancen imellem Yin og Yang.

Akupunktur er blevet mere anerkendt i vesten

Akupunktur er blevet mere kendt og anerkendt i Vesten. Der kommer flere og flere evidensbaserede undersøgelser, der bekræfter akupunkturens virkning.

Vestligt søger man og finder forklaringsmodeller omkring stimulering af bindevæv og nervesystem, hormonproduktion og frigivelse af bl.a. endorfiner,  men der kommer sikkert flere forklaringsmodeller.

Man kan måle mange af de fysiske virkningerne på kroppen. Akupunktur styrker immunforsvaret og kroppens egen selvhelbredende evne.

Jeg finder dine primære ubalancer (diagnoser) inden behandling

Når du kommer i min klinik,  vil jeg først afklare, hvilken diagnose eller hvilke ubalancemønstre vi arbejder ud fra, inden vi starter behandlingen. Først vil jeg bede dig om at beskrive dit problem så præcist som muligt.

  • Hvordan det er opstået
  • Varighed
  • Hvordan det belaster dig
  • Smerter
  • Hvad gør det bedre, hvad forværrer?

Jeg vil spørge lidt ind til, hvordan din krop fungerer iøvrigt og hvilke belastninger du har været udsat for.

Spørgsmålene afhænger naturligvis af hvad du søger behandling for, men de kan for eksempel omhandle søvn, appetit og tørst, kost og udskillelse, andre sygdomme, operationer og medicin. Alt sammen for at få et overblik over hvilken diagnose, der skal behandles ud fra og for at rådgive dig bedst.

I det kliniske arbejde med akupunkturen bruges også informationer fra det der kan mærkes på din puls og ses på din tunge.

Alle informationer skal sammenkædes, for at give en så sikker diagnose som muligt.

Hvordan foregår en behandling?

Selve behandlingen foregår ved at du ligger på en briks eller sidder i en stol.

Til akupunktur behandling anvendes tynde sterile engangsnåle (mellem 0,30 og 0,12 mm i diameter, hvilket er væsentlig tyndere end ex. nåle der anvendes til blodprøvetagning)

Nålene sættes rundt på kroppen og sidder ofte mellem 20 til 45 min. Akupunkturbehandling kan suppleres med andre behandlinger – læs mere under fanen behandlinger.

Gør det ondt?

De fleste mærker selve ind-stikket kortvarigt. Når nålen er sat, forsvinder en evt. smerte og kan blive erstattet af en snurrende fornemmelse eller lidt sitren. Mange bliver afslappede under behandling og tager et lille hvil.

Hvad kan akupunktur hjælpe dig med?

Sundhedsorganisationen WHO har lavet en liste over sygdomme, symptomer og lidelser der med fordel kan behandles med akupunktur.

Se nederst på siden Behandlinger- Kinesisk Akupunktur